Afbeelding
Foto:

Gemeenteberichten: belangrijk voor informatieverstrekking

Politiek

De lokale oppositiepartijen stelden kritische vragen over de inhoud van de ‘gemeenteberichten’ in deze krant. Volgens burgemeester de Lange gaat het om een service richting de inwoners, die deels voortvloeit uit een oproep van de gemeenteraad om de burgers beter te informeren over wat de gemeente doet.

Door Jan H. de Roij

Tijdens de commissievergadering van 9 april namen de fractievoorzitters van Lokaal Wassenaar en Hart voor Wassenaar de ‘Gemeenteberichten’ in deze krant op de korrel. Jeroen Gankema mocht de aftrap doen. Hij constateerde dat de ‘Gemeenteberichten’ naast de mededelingen de laatste tijd veel reportages bevatten, die worden betaald uit belastinggeld. De burgemeester, die als portefeuillehouder communicatie namens het college het woord voerde op dit onderwerp, bevestigde deze constatering. Enerzijds worden in de ‘Gemeenteberichten’ officiële bekendmakingen gedaan zoals over ‘omgevingsvergunningen’ en vergaderagenda’s. Daarnaast worden de inwoners geïnformeerd over de projecten en werkzaamheden die de gemeente uitvoert. Dit laatste is conform de motie Ettema (CDA) die het college opriep om de bewoners beter te informeren over wat de gemeente doet.

Henri Hendrickx nam vervolgens het stokje over van Gankema en vroeg de burgemeester wat er wettelijk verplicht is om op de ‘gemeentepagina’s’ te melden. Volgens burgemeester de Lange zou je strikt genomen kunnen volstaan met digitale informatieverstrekking. De gemeente heeft er echter voor gekozen om de informatie ook in de krant te plaatsen. Belangrijke overweging daarbij is dat niet iedereen is gedigitaliseerd en de toegankelijkheid wordt verhoogd. Het is een service naar de inwoners. In de ogen van Hendrickx zou een groot deel van de berichten kunnen worden geschrapt en daarmee geld kunnen worden bespaard. Hij kondigde aan daar misschien nog op terug te komen.

Heel goed dat deze oppositiepartijen ook kritisch zijn op dergelijke kleine uitgaven. Alhoewel ze een fractie uitmaken van de totale begrotingsuitgaven, moet daar ook goed naar gekeken worden en tijd en energie in gestoken worden. Dergelijke vragen bieden het college ook de gelegenheid om nog eens goed na te denken over waarom men bepaalde dingen ook al weer doet en daar uitleg over te geven. Het antwoord van de burgemeester dat de gemeenteberichten een service vormen richting de inwoners, die deels voortvloeit uit een door de gemeenteraad aangenomen motie klinkt overtuigend. Tegelijkertijd kunnen we er niet omheen dat de timing van deze vragen gerelateerd is aan de preoccupatie van de oppositieleider met deze krant na het besluit geen partijpolitieke artikelen meer gratis te plaatsen. Het begon met de eis aan het college om toegang tot de krant af te dwingen, vervolgens het voorstel dat de gemeente een pagina koopt in de krant voor partijpolitieke artikelen en nu dus de gemeenteberichten.

Uit de krant