Afbeelding
Foto:

Katwijk druk in afwachting uitspraak Raad van State

Algemeen

Katwijk in afwachting uitspraak Raad van State volop bezig met scenario’s bestemmingsplan.

Terwijl de mede door de gemeente Wassenaar aangezwengelde beroepsprocedure bij de Raad van State over het uit 2022 daterende bestemmingsplan Valkenhorst nog loopt, zit men in buurgemeente Katwijk bepaald niet stil, zo bleek vorige week donderdag tijdens een commissievergadering. Gebiedsdirecteur Voskuilen gaf de Katwijkse raadsleden inzicht in de stand van zaken voor wat betreft de ontwikkeling van de wijk Valkenhorst op het voormalige Marinevliegkamp Valkenhorst. Katwijk is, vooruitlopende op de uitkomst van lopende beroepsprocedure bij de Raad van State, op tal van punten bezig het omstreden bestemmingsplan oftewel “ons product” zoals Voskuilen het omschreef, beter te maken. Op tal van zaken en plekken in het plangebied is de gemeente Katwijk bezig de puntjes op de i te zetten.

Door Jos Knijnenburg

Neem nu een belangrijk thema als de betaalbaarheid van de huizen die straks op Valkenhorst worden gebouw. Katwijk wist destijds het totale aantal op het vliegveldterrein te bouwen woningen al op te schroeven van 5.000 naar 5.600 stuks. Katwijk is nu druk aan het kijken waar die betaalbare huizen op het immense bouwterrein precies kunnen worden gerealiseerd. Waar moeten eventueel meer sociale woningen komen of waar moet er meer worden “gestapeld”. Voskuilen maakte duidelijk dat de nabijheid van OV-verbindingen en HOV-haltes daarbij een belangrijke rol speelt. 

De bouw van dergelijke huizen raakt niet alleen de stikstofproblematiek en mobiliteit, maar ook de ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid. De mate waarin op Valkenhorst straks de lucht in wordt gebouwd raakt ook een gevoelige snaar uit het Wassenaarse beroepsschrift, dat deze week tijdens een extra raadsvergadering van de Wassenaarse gemeenteraad prominent op tafel lag. Hoewel op het kaartje dat Voskuilen presenteerde het accent ligt op cirkelvormige zoekgebieden in het noordelijke deel 1 van de bouwlocatie nabij de Tjalmaweg/Rijnlandroute, blijft ook het enorme deelgebied 2 dat meer richting Wassenaar is gelegen, wat Katwijk betreft niet geheel gevrijwaard van de nodige hoogbouw. 

Schetsmatig toonde Voskuilen een strook achter het langgerekte groengebied op de gemeentegrens van Katwijk en Wassenaar waarin tot 15 meter hoogte zou kunnen worden gebouwd en daarachter een veel bredere strook waarin de nieuwbouw tot maximaal 30 meter zou kunnen reiken. Maar bij de schets stonden twee opmerkingen. De hoogte van 30 meter zou “mogelijke accenten” betreffen en in deelgebied 2 als geheel zou “5 a 10%” van het bouwprogramma hoger reiken dan 20 meter. Kortom wie wil weten wat er straks vanuit Wassenaar precies tot boven de boomtoppen gaat uitsteken, wordt er nog niet zoveel wijzer van. 

De Katwijkse raadsleden werden overigens na afloop van het openbare deel van de commissievergadering, in beslotenheid nog verder geïnformeerd over Valkenhorst. Dat besloten karakter hing samen met te bespreken thema’s die “de financiële positie van Katwijk” zouden raken, zo werd de toehoorders te verstaan gegeven. Er kwamen in het eerste openbare deel van de vergadersessie nog wel meer zaken aan de orde die ook Wassenaar raken. Zoals over het veelbesproken testveld voor drones op Unmanned Valley Valkenburg. Een testgebied van 500 bij 50 meter dat zich momenteel nog geheel op het oude vliegveld bevindt maar daar komen woningen. Programmadirecteur Voskuilen noemde het “niet uitgesloten” dat het deel van het testveld “een stukje in Wassenaar” komt te liggen. 

Op de kaart in het Wassenaarse Voorontwerpprogramma Groene Zone, waarvan de ter visielegging afgelopen vrijdag ten einde liep, is overigens een “zoekgebied mogelijke testlocatie drones” aangeven dat zich vanuit de richting Katwijk tot boven het woonwagenkamp en het volkstuinencomplex aan de Ruigelaan West uitstrekt. Voskuilen wilde vorige week wel kwijt dat het testgebied 500 bij 500 meter in de lucht betreft, inclusief plekken voor opstijgen en landen, maar dat de lokalisering samenhangt met “wat er onder zit”. Overigens heeft Unmanned Valley in de hangaarzone al een busverbinding, maar deze wordt verlegd, waarbij de bus in zuidelijke richting “een stukje over Wassenaars grondgebied” zou moeten gaan rijden. En over Wassenaar gesproken, er wordt ook al druk gestudeerd op wat voor woningen er op Valkenhorst, nabij de Groene Zone in het “topmilieu” moeten komen. 

Katwijk wil ook in dat segment geen eenheidsworst al zijn de genoemde typeringen in typisch verkoopjargon als ‘waterrijk’, ‘bosrijk’ en ‘glooiend wonen’ nog wel voor heel veel uitleg vatbaar. Voskuilen gaf wel te kennen dat voor wat betreft de aansluiting van Valkenhorst op het gebied van thans zo veel besproken infrastructuur bij nieuwbouw zoals stroom en water er daar geen grote problemen worden verwacht, als heeft waterbedrijf Dunea voor wat betreft haar gehele verzorgingsgebied wel een capaciteitsprobleem, maar “hier lijkt het mee te gaan vallen”, aldus Voskuilen. Voor wat betreft de mensen die zich afvragen wanneer er meer bekend wordt over de verkoopprocedure van de nieuwbouw op Valkenhorst, zei Voskuilen dat het Rijksvastgoedbedrijf met de voorbereiding daarvan pas aan de slag gaat zodra er een indicatie is dat het bestemmingsplan de status “onherroepelijk” krijgt.

Uit de krant